Hindistan Cevizi (Cocos nucifera) Palmiyegiller familyasından bir bitkinin meyvesidir. Hindistan, Sri Lanka, Tayland , Filipinler gibi tropik ülkelerde yetişir. Hem meyve olarak tüketilir hem de yağından faydalanılır.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Hangi Amaçlarla Kullanılır?

Hindistan cevizi yağı, olgun meyvelerin kabuklarından ayrılıp kurutulmasından sonra preslenmesi yöntemiyle elde edilir ve bir çok amaçla kullanılır. 2000'li yıllara kadar Hindistan Cevizi yağının içeriğindeki doymuş yağlardan dolayı sağlık için zararlı olduğu düşünülüyordu fakat son yıllarda yapılan çalışmalar bunun aksini ispatlar niteliktedir.

Kullanım amacınıza göre piyasada Hindistan cevizi yağı, saf, natürel, rafine ve organik olmak üzere farklı çeşitlerde bulunabilir. Rafine yağı, yemek yapımında, natürel ve organik olanını sağlık amaçlı, saf olanını ise güzellik amaçlı kullanımlarda tercih edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ayrıca baz yağ olarak aromaterapilerde ve masajlarda da tercih edilen bir yağdır.

hindistan cevizi yağı ve aromaterapi

Hindistan cevizi yağını kullanırken bir uzmana danışmanızda fayda var, özellikle alerjiniz olmadığına emin olmalısınız.

Hindistan cevizi yağının faydaları nelerdir?

  1. Hindistan cevizi yağı E ve K vitaminleri ve Demir minerali açısından zengindir. Özellikle içerdiği yüksek orandaki E vitamini ile kozmetik sanayinin gerek cilt gerekse saç bakım ürünlerinde tercih ettiği bir yağdır.
  2. Hindistan cevizi yağının içeriğinde faydalı yağ asitleri bulunur. Son araştırmalarda Hindistan cevizi yağının içeriğinde yer alan laurik asidin kandaki HDL ve LDL kolestrol seviyeleri üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir.
  3. Ayrıca bu meyveyi ve yağını bol miktarda tüketen Güney Pasifik ülkelerinde yaşayan insanların kalp hastalıklarına daha ender yakalandığı tespit edilmiştir. Hindistan cevizi yağı doymuş yağ içerse de diğer doymuş yağlara göre vücut için farklı etkileri gözlenmiştir.
  4. Antiviral, ve antibakteriyel özellikleri vardır. İçeriğindeki laurik asit özellikle bakteri ve virüslere karşı etkilidir.Egzema, sedef gibi cilt hastalıklarını yatıştırıcı özelliği vardır. Antifungal özelliği vardır, bu nedenle tırnak mantarlarına da iyi gelir.
  5. Akne tedavisinde yararlıdır.
  6. Hindistan cevizi yağının içeriğindeki C8-C12 yağ asidi (MCT) karaciğerde yağ toplanmasını önlediği tespit edilmiştir.Böbrek taşlarının çözülmesinde ve safra kesesi sağlığı için de faydalıdır. Ayrıca sindirim sistemi sorunları için de yararları tespit edilmiştir.
  7. Yine içeriğindeki faydalı yağ asitlerinin kandaki keton seviyesini yükselterek beyin hücrelerine enerji sağladığı ve Alzheimer hastalığının semptomlarını hafiflettiği tespit edilmiştir.
  8. Hindistan cevizi yağı kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin kemikler tarafından emilimini kolaylaştırır, bu nedenle kemik sağlığı için de faydalıdır.
  9. Yatıştırıcı ve stres giderici özelliği vardır. Bu nedenle aromaterapilerde ve masajlarda tercih edilen bir yağdır.
  10. Hindistan cevizi yağı, enerji seviyenizi yükseltir ve vücutta yağ yakılmasını teşvik eder, metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Hindistan cevizi yağının iştah azaltıcı özelliği de tespit edilmiştir.
  11. Anti-inflamatuar özelliği ile romatizma ağrılarına da iyi gelir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir