Bir çöl bitkisi olan Jojoba’nın ana vatanı, Kaliforniya, Arizona, Meksika arasında yer alan Sonaran Çölü'dür. Jojoba, bodur, çalımsı, mavimsi yeşil yaprakları ve üzerinde tohumları olan, 150-200 yıl yaşayabilen bir bitkidir. Çöl bitkisi olduğu için çok dayanıklıdır. Kızılderililer, Jojoba’yı keşfetmişler, yıllarca onu yaralarını tedavi etmek için kullanmışlardır.

Jojoba bitkisinin tohumlarında % 50 oranında yağ bulunur. Jojoba yağı uzay teknolojisi, enerji üretimi, ilaç üretimi, kozmetik endüstrisi olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.

Jojoba yağı, 1970’lerden itibaren her geçen gün giderek kozmetik endüstrisi için daha çok önem kazanmıştır. Bugün, birçok şampuan, saç kremi, saç bakım ürünleri, sabun ve cilt bakım ürünlerinin içeriğinde jojoba yağı bulunmaktadır. Jojoba yağı, yağ asiti ve esterlerinden oluşur. Vitamin ve mineraller açısından zengindir. İçeriğinde, E Vitamini, B Complex, Silica, Krom, Bakır ve Çinko bulunur. Ayrıca önemli ölçüde İyot içerir.

Jojoba yağının cildimiz ve saçlarımız için birçok faydası vardır;

jojoba nedir?

  1. İyileştirici ve anti-mikrobiyal özelliği: Jojoba yağının içerdiği yüksek oranda İyot, onu bakteri ve mantar tedavilerinde etkili kılmaktadır. Bu nedenle, ayak mantarı, uçuk, siğil tedavilerinde kullanılmaktadır.
  2. İltihap önleyici özelliği:İçerdiği Miristik Asit nedeniyle iltihap önleyici özelliğe sahiptir: Bu nedenle sivilce, akne tedavisinde etkindir.
  3. Cildin yağlanmasını önler: Jojoba Yağı’nın, cildimizdeki sebuma çok benzer bir yapısı vardır. Kolayca emilir. Bu nedenle ciltteki sebum üretimini dengeleyerek, yağlı ciltlerdeki sebum üretimini azaltır, diğer yandan da cildi zararlı bakterilere karşı koruyarak sivilce ve akne oluşumunu engeller.
  4. Doğal bir nemlendiricidir:  Jojaba yağının içeriğindeki wax esterler, cildimizdeki sebumun içeriğinde de mevcuttur ve yaşla birlikte azalırlar. Cildimiz kırışmaya ve cansız görünmeye ve kurumaya başlar. Jojoba Yağı içerdiği esterlerle cildimizi nemlendirerek, kurumasını engeller.
  5. Saçlarımıza faydalıdır: Jojoba yağı, cildimizi nemlendirdiği gibi saç köklerini ve saçımızı da nemlendirir. Saçlarımızın elektriklenip kabarmasını önler. Jojoba yağı ayrıca ince telli saçları kalınlaştırır. Kepeklenmeye karşı da etkilidir.

Brezilya Sao Paola Üniversitesinin 2008 yılında yaptığı bir araştırmada, Jojoba yağının saçları kuvvetlendirme ve beslemede etkili bir saç kremi görevi gördüğü tespit edilmiştir. Bu araştırma, kıvırcık saçlarını devamlı kimyasal kullanarak düzleştiren zenciler üzerinde yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucu, jojoba yağının saçlardaki protein kaybını azalttığı ve saçları kopmalara karşı güçlendirdiği görülmüştür. Jojoba yağı suya karşı dayanıklıdır. Hem cildimiz hem saçlarımız için adeta bir bariyer görevi görür, onları zararlı mikroorganizmalara karşı korur

TÜBİTAK’ın yaptığı araştırmalar sonucu, Yurdumuzun Akdeniz Bölgesinde, Toroslar ve Antalya’da da jojoba yağı üretimine başlanmıştır. Jojoba yağını bakım ürünü olarak nasıl kullanabileceğinizi merak ediyorsanız http://makyajpuan.com/blog/saglikli-yasam/jojoba-yagindan-gunluk-yasantmizda-nasil-faydalanabiliriz adresindeki yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz!

Bunlar da İlginizi Çekebilir